KARAKTÄRER

2013-05-04 14.43.11-2

Man kan säga att jag samlar på människor, upplevelser och miljöer som jag sedan använder i mina böcker. Ofta är mina karaktärer en blandning av intryck, egna tankar och känslor och personer jag har träffat. Kanske har en person i min bok ett namn hos en människa jag mött, ett utseende från en annan och en personlighet som är ett ihopkok av flera olika stycken. I det slänger jag in en massa fantasi och påhitt. När jag berättar om mitt skrivande och håller föredrag så brukar jag använda ett uttryck som jag kallar ”SLÄPP HJÄRNAN FRI!”. Det handlar helt enkelt om att våga fantisera och gå tillbaka till det där stadiet i barndomen när man inte censurerade sina drömmar och tankar. När man liksom alldeles naturligt befann sig i Alice i Underlandet-världar. Det är något som jag fått öva mig på att komma tillbaka till och när man väl vågar göra det så är det väldigt härligt, befriande och lustfyllt. Att träna på att dagdrömma och fantisera och inte begränsa sig helt enkelt. Det finns faktiskt forskning på att dagdrömmerier ökar kreativiteten så det är inte bara roligt utan bra på flera sätt. Jag brukar beskriva mina karaktärer i ett separat dokument där jag berättar för mig själv hur de ser ut, vad de gillar, var de bor, hur de är uppväxta och hur deras närmaste familj ser ut. Ibland går jag tillbaka till det där dokumentet och påminner mig själv hur jag tänkte från början. Sedan när jag börjar skriva på en bok så utvecklas mina karaktärer och jag lär känna dem under resans gång. Det är en av de saker som är så roliga med att skriva! Jag vet inte själv vilka de är helt och hållet utan de överraskar mig hela tiden. Jag har en tendens att skriva väldigt långa och omfattande karaktärsbeskrivningar som jag sedan får gå tillbaka och stryka. Men det är helt okej, det är en nödvändiga process för att jag själv ska få grepp om dem.

Jag har även en liten anteckningsbok med mig i väskan där jag skriver upp intryck som jag tänker att jag kanske vill ha med någon gång i en bok. Det kan vara alltifrån ett utseende till en gata jag aldrig varit på tidigare med hus som jag vill låta någon av mina framtida karaktärer flytta in i.

Så, mitt råd till er som vill skriva: Släpp hjärnan fri! Våga fantisera och ta ut svängarna! Dagdröm och hitta på.

Och så här såg jag ut när jag fyllde 44 år häromdagen. Man kan ju alltid drömma att man är lite yngre, hehe!
2013-05-01 17.29.15

I övrigt hejade jag på alla som sprang Kungsholmen runt idag! Själv har jag mindre än en månad på mig till Stockholm Marathon. Mitt bråkiga knä ligger i hårdträning på gymmet för att förhoppningsvis hålla i 4,2 mil den 1 juni 2013.
2013-05-04 11.49.34-1