KALLE ANKA OCH JAG

Igår på ICA så hittade jag min senaste bok bredvid Kalle här. Jag är visserligen ett stort Kalle Anka-fan men kan tycka att jag kanske ändå borde stå på en lite vuxnare hylla.

Kalleåjag

”Vilken typ av böcker skriver du?” Den frågan får jag ganska ofta och ibland kan jag känna att mina böcker inte passar in i något tydligt fack och att det är svårt att ge ett bra svar. Min kompis Katrin tyckte häromdagen att jag skulle kalla min bokgenre för ”Realgood” eftersom jag skildrar en slags reality och skriver om verkliga människor och verkliga liv. Det ligger någonting i det.

Jag skriver ofta om människor som befinner sig i utveckling och som går igenom en inre förändring. Mina kvinnliga karaktärer brukar vara antihjältinnor som jag på ett eller annat sätt vill släppa fria. Jag tycker om att bryta tabun och i synnerhet kvinnliga tabun och föreställningen om hur vi kvinnor förväntas vara. Mina antihjältinnor gör och säger saker som vi inte förväntas göra eller säga. Ibland känner jag mig lite som en rebell genom mina karaktärer och låter dem göra revolution på olika sätt. Jag tycker om att utforska människors hemliga rum och titta närmare på allt det där som vi gör vårt bästa för att gömma undan. Det som är otäckt men jävligt spännande. Jag tycker om att gå över gränser och ta reda på vad som händer när människor tappar kontrollen över sina behärskade ytor. Hm. ICA kanske har rätt. Påminner lite om Kalle Anka & Co när jag tänker efter.